Undgå bakterier i køleskabet

Langt de fleste, hvis ikke alle arbejdspladser har et køleskab eller flere, og lige netop køleskabe kan være en vaske ægte bakteriebombe, hvis ikke rengøringen udføres ofte og på den rigtige måde. Hvis du husker at rengøre køleskabet på den rigtige måde, så kan du slippe for mange bakterier i din mad, og på den måde sikre en bedre sundhed for dig selv og dine ansatte.

Baktier trives i køleskabet

Køleskabe er et rent paradis for bakterier, da køleskabet har rigtig mange fine gemmesteder for bakterierne, som let kan blive overset ved første øjekast, og ved en normal rengøring af køleskabet. Der kan gemme sig alt fra mug, skimmelsvamp og gamle madrester i disse gemmesteder, som i værste tilfælde kan føre til sygdom. Derfor er det rigtig vigtigt at der er en god hygiejne i køleskabet, både derhjemme og på arbejdspladsen.

Sæt ikke temperaturen for højt

Temperaturen i køleskabet bør ikke være på mere end 5 grader. Hvis det bliver varmere end dette, så har bakterierne lettere ved at sprede sig og leve. Du bør tjekke temperaturen engang imellem, fordi nogle gange kan man ved en fejl komme til at skrue enten op eller ned, når man sætter ting ind i køleskabet.

Grundig rengøring

Som sagt, så er der mange gemmesteder i sådan et køleskab, og bakterierne forsvinder ikke af sig selv, men kun ved grundig rengøring i disse gemmesteder. Derfor er det vigtigt at man med jævne mellemrum, rengøre køleskabet helt til bunds. Man skal tage alle dele man kan ud af køleskabet, herunder hylder, plader, skuffer osv. Også i afløbshullet der oftest sidder bagerst i køleskabet, kan være en ren bakteriebombe, og her skal der også gøres rent. Hvis dit køleskab umiddelbart ser rent ud, men stadig har en dårlig lugt, så er der en stor sandsynlighed for at der gemmer sig madrester og væsker i afløbshullet.

Madvarerne

En af kilderne til bakterier i køleskabet er jord, derfor kan det være en god ide at rense madvarer såsom kartofler, rødbeder, porrer og lignende, inden du lægger dem i køleskabet. Sørg også for at adskille dine grøntsager fra de andre madvarer, og samtidig bør du altid pakke rådt kåd og rå fisk grundigt ind i lukkede beholdere, så der ikke kan komme bakterier hverken ind eller ud.

Step by step

Først skal du slukke køleskabet og tømme det helt. Du kan opbevare din mad i en køletaske så det holdes koldt mens du gør rent. Vask hele køleskabet, både indvendigt og udvendigt. Brug først varmt vand med opvaskemiddel, og derefter skal du tørre det hele over igen med rent koldt vand uden sæbe. Brug en vatpind eller en piberenser til at komme ned i alle revner og riller, og til at rengøre afløbshullet. Sørg for at fjerne alle madrester. Når køleskabet er helt tørt, kan du sætte dine madvarer på plads igen, og tænde for køleskabet. Sørg for at temperaturen er korrekt, og at du ikke har stillet på temperaturen ved en fejl mens du har gjort rent.

Erhvervsrengøring

Det kan være en stor mundfuld at holde arbejdspladsen ren og pæn, og derfor kan det anbefales at ansætte et erhvervsrengøringsfirma der kan tage sig af rengøringen, på den måde kan du og dine medarbejder gøre det i er bedst til, uden at tænke over om der er god hygiejne på jeres arbejdsplads.

Henrik Lindegaard fra BYRO

Dette blog indlæg er udarbejdet af Henrik Lindegaard, hl@byro.dk, Telefon 719 99 719

K

Kontakt os

Publicere artikel

Mangler du en artikel? Kontakt os og få et uforpligtende tilbud på publicering af en artikel. 

©byro A/S | Asylvej 13, 1. sal, DK-6400 Sønderborg | byro@byro.dk | +45 719 99 719 | Cookiepolitik | Privatlivspolitik